Hugendubel.info - Die B2B Online-Buchhandlung 

Merkliste
Die Merkliste ist leer.
Bitte warten - die Druckansicht der Seite wird vorbereitet.
Der Druckdialog öffnet sich, sobald die Seite vollständig geladen wurde.
Sollte die Druckvorschau unvollständig sein, bitte schliessen und "Erneut drucken" wählen.

21 Lessen

von
GigiV., MichaelÜbersetzung
E-BookEPUBePub WasserzeichenE-Book
145 Seiten
Niederländisch
Konsensus Networkerschienen am23.01.2023
Wat is bitcoin? Deze eenvoudige vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Bitcoin is een computernetwerk, een nieuwe vorm van geld, een censuurbestendig betalingsnetwerk, een financiële revolutie, een vreedzame vorm van protest en nog zo veel meer. Met dit boek probeert Gigi niet uit te leggen wat Bitcoin is, maar wel een persoonlijke vraag te beantwoorden: Wat heb ik van Bitcoin geleerd? In het konijnenhol van Bitcoin vallen is een vreemde ervaring. Net als vele anderen heb ik het gevoel dat ik in de afgelopen jaren meer heb geleerd over Bitcoin dan in twee decennia formeel onderwijs. De volgende lessen zijn een destillatie van wat ik heb geleerd. Wat ik heb geleerd van Bitcoin is eerst gepubliceerd als een serie artikelen, en wat nu volgt kan worden gezien als een derde editie van de oorspronkelijke serie. Net als Bitcoin zijn deze lessen niet statisch. Ik ben van plan om ze regelmatig bij te werken en in de toekomst bijgewerkte versies en aanvullend materiaal uit te brengen. Bitcoin is een onuitputtelijke leraar, en daarom beweer ik niet dat deze lessen allesomvattend of compleet zijn. Ze zijn een weerspiegeling van mijn persoonlijke reis door het konijnenhol. Er zijn nog veel meer lessen te leren, en iedereen zal iets anders leren door de wereld van Bitcoin te betreden. Ik hoop dat u deze lessen nuttig vindt en dat het proces om ze te leren door te luisteren niet zo moeilijk en pijnlijk is als ze uit de eerste hand te leren.

Hallo, ik ben Gigi. Ik ben een bitcoiner en software engineer, die woorden en code schrijft voor Bitcoin. Mijn eerste boek, 21 Lessen, is een van de meest aanbevolen boeken onder bitcoiners. Ik lanceerde verschillende projecten in de bitcoin-wereld en werk momenteel aan mijn tweede boek, 21 Ways. Mijn belangrijkste focus ligt op privacy, veiligheid, vrije software en onderwijs. Tenzij anders vermeld, wordt al mijn schrijven gepubliceerd onder een permissieve creative commons licentie. Remixen en vertalingen worden op prijs gesteld.
mehr

Produkt

KlappentextWat is bitcoin? Deze eenvoudige vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Bitcoin is een computernetwerk, een nieuwe vorm van geld, een censuurbestendig betalingsnetwerk, een financiële revolutie, een vreedzame vorm van protest en nog zo veel meer. Met dit boek probeert Gigi niet uit te leggen wat Bitcoin is, maar wel een persoonlijke vraag te beantwoorden: Wat heb ik van Bitcoin geleerd? In het konijnenhol van Bitcoin vallen is een vreemde ervaring. Net als vele anderen heb ik het gevoel dat ik in de afgelopen jaren meer heb geleerd over Bitcoin dan in twee decennia formeel onderwijs. De volgende lessen zijn een destillatie van wat ik heb geleerd. Wat ik heb geleerd van Bitcoin is eerst gepubliceerd als een serie artikelen, en wat nu volgt kan worden gezien als een derde editie van de oorspronkelijke serie. Net als Bitcoin zijn deze lessen niet statisch. Ik ben van plan om ze regelmatig bij te werken en in de toekomst bijgewerkte versies en aanvullend materiaal uit te brengen. Bitcoin is een onuitputtelijke leraar, en daarom beweer ik niet dat deze lessen allesomvattend of compleet zijn. Ze zijn een weerspiegeling van mijn persoonlijke reis door het konijnenhol. Er zijn nog veel meer lessen te leren, en iedereen zal iets anders leren door de wereld van Bitcoin te betreden. Ik hoop dat u deze lessen nuttig vindt en dat het proces om ze te leren door te luisteren niet zo moeilijk en pijnlijk is als ze uit de eerste hand te leren.

Hallo, ik ben Gigi. Ik ben een bitcoiner en software engineer, die woorden en code schrijft voor Bitcoin. Mijn eerste boek, 21 Lessen, is een van de meest aanbevolen boeken onder bitcoiners. Ik lanceerde verschillende projecten in de bitcoin-wereld en werk momenteel aan mijn tweede boek, 21 Ways. Mijn belangrijkste focus ligt op privacy, veiligheid, vrije software en onderwijs. Tenzij anders vermeld, wordt al mijn schrijven gepubliceerd onder een permissieve creative commons licentie. Remixen en vertalingen worden op prijs gesteld.
Details
Weitere ISBN/GTIN9789916966617
ProduktartE-Book
EinbandartE-Book
FormatEPUB
Format HinweisePub Wasserzeichen
FormatE101
Erscheinungsjahr2023
Erscheinungsdatum23.01.2023
Seiten145 Seiten
SpracheNiederländisch
Dateigrösse9681 Kbytes
Artikel-Nr.11912503
Rubriken
Genre9201
Verwandte Artikel
Ähnliche

Inhalt/Kritik

Leseprobe

Filosofie
Filosofie

Als je oppervlakkig naar Bitcoin kijkt, zou je kunnen concluderen dat het traag, verkwistend, onnodig overtollig en overdreven paranoïde is. Als je onderzoekend naar Bitcoin kijkt, kun je zien dat de dingen niet zijn zoals ze op het eerste gezicht lijken.

Bitcoin heeft de neiging om je aannames volledig om te draaien. En net wanneer je daar weer van bekomen bent, breekt Bitcoin als een olifant in een porseleinkast door de muur heen om je aannames wederom te verbrijzelen.
Blinde monniken die de Bitcoinolifant onderzoeken
Bitcoin vereist vele disciplines. Net als blinde monniken die een olifant onderzoeken, doet iedereen die deze nieuwe technologie benadert dat vanuit een andere hoek. En iedereen zal tot verschillende conclusies komen over de aard van het beest.

De volgende lessen gaan over enkele van mijn aannames die door Bitcoin zijn verbrijzeld, en tot welke conclusies ik kwam. Filosofische vragen over onveranderlijkheid, schaarste, lokaliteit en identiteit worden in de eerste vier lessen onderzocht. Elk onderdeel bestaat uit zeven lessen.

Deel - Filosofie:

Onveranderlijkheid en verandering


De schaarste van schaarste


Replicatie en lokaliteit


Het identiteitsprobleem


Een onbevlekte ontvangenis


De kracht van vrije meningsuiting


De grenzen van kennis


Les 5 onderzoekt hoe het oorsprongsverhaal van Bitcoin niet alleen fascinerend is, maar ook absoluut essentieel voor een systeem zonder leiders. De laatste twee lessen van dit hoofdstuk onderzoeken de kracht van vrije meningsuiting en de grenzen van onze individuele kennis, weerspiegeld door de verrassende diepgang van het Bitcoinkonijnenhol.

Ik hoop dat je de wereld van Bitcoin net zo leerzaam, fascinerend en vermakelijk zult vinden als ik deed en nog steeds doe. Ik nodig je uit om het witte konijn te volgen en de diepten van dit konijnenhol te verkennen. Houd je zakhorloge goed vast, duik naar beneden en geniet van de afdaling.
Onveranderlijkheid en verandering

Zou ik vannacht misschien veranderd zijn? Even kijken, was ik dan mijzelf, toen ik vanmorgen opstond? Ik geloof eigenlijk wel dat ik me een beetje anders voelde. Maar als ik niet mezelf ben, wie ter wereld ben ik dan?

- Alice

Bitcoin is van nature moeilijk te omschrijven. Het is iets nieuws, en elke poging om een vergelijking te maken met eerdere concepten - of het nu digitaal goud is of het internet van geld - zal ongetwijfeld in zijn geheel tekortschieten. Wat je favoriete analogie ook is, twee aspecten van Bitcoin zijn absoluut essentieel: decentralisatie en onveranderlijkheid.

Een manier om over Bitcoin na te denken, is als een geautomatiseerd sociaal contract1. De software is slechts een stukje van de puzzel, en de veronderstelling dat men Bitcoin kan veranderen via een aanpassing in de software is vergeefs. Je zult de rest van het netwerk moeten overtuigen om de veranderingen over te nemen, wat meer een psychologische inspanning is dan een software-engineering inspanning.

Het volgende klinkt in eerste instantie misschien absurd, net als zoveel andere dingen hier, maar ik geloof desalniettemin dat het ontzettend waar is: je verandert Bitcoin niet, maar Bitcoin zal jou veranderen.


Bitcoin zal ons meer veranderen dan wij het zullen veranderen.


- Marty Bent2



Het kostte me veel tijd om de diepgang hiervan in te zien. Omdat Bitcoin gewoon software is en alles open-source is, kun je dingen eenvoudig naar believen veranderen, toch? Mis. Heel erg mis. Het zal geen verbazing wekken dat de maker van Bitcoin dit maar al te goed wist.


De aard van Bitcoin is zodanig dat zodra versie 0.1 werd uitgebracht, het kernontwerp voor de rest van zijn leven in beton was gegoten.


- Satoshi Nakamoto3



Veel mensen hebben geprobeerd de aard van Bitcoin te veranderen. Tot dusverre hebben ze allemaal gefaald. Hoewel er een eindeloze zee van forks en altcoins is, doet het Bitcoinnetwerk nog steeds zijn ding, net zoals toen de eerste node online ging. De altcoins doen er op de lange termijn niet toe. De forks zullen uiteindelijk uitsterven. Bitcoin is waar het om gaat. Zolang ons fundamentele begrip van wiskunde en/of natuurkunde niet verandert, maakt het de Bitcoinhoneybadger niks uit.


Bitcoin is het eerste voorbeeld van een nieuwe levensvorm. Het leeft en ademt op het internet. Het leeft omdat het mensen kan betalen om het in leven te houden. [â¦] Het kan niet worden veranderd. Er kan niet mee worden gediscussieerd. Er kan niet mee worden geknoeid. Het kan niet worden beschadigd. Het kan niet worden gestopt. [â¦] Als een nucleaire oorlog de helft van onze planeet zou vernietigen, zou het onbeschadigd blijven leven.


- Ralph Merkle4



De hartslag van het Bitcoinnetwerk zal die van ons overleven.

Het besef van het bovenstaande heeft me veel meer veranderd dan de eerdere blokken van de Bitcoinblockchain ooit zullen doen. Het veranderde mijn tijdsvoorkeur, mijn begrip van economie, mijn politieke opvattingen en nog veel meer. Ik bedoel, het verandert zelfs het eetpatroon van mensen.5. Als je dit allemaal gek vind klinken, dan ben je in goed gezelschap. Dit is allemaal gek, en toch gebeurt het.  
Bitcoin heeft me geleerd dat het niet verandert. Ik wel.
Nu is het precies genoeg - ik hoop dat ik niet nog groter word...

- Lewis Carroll
De schaarste van schaarste

Over het algemeen lijkt de opkomst van technologie te zorgen voor meer aanbod en overvloed. Steeds meer mensen kunnen genieten van wat voorheen luxe goederen waren. Binnenkort zullen we allemaal als koningen leven. De meesten van ons doen dat al. Zoals Peter Diamandis in Abundance  schreef: Technologie is een mechanisme dat middelen vrijmaakt. Het kan het eens schaarse nu overvloedig maken.

Bitcoin, op zichzelf een geavanceerde technologie, doorbreekt deze trend en creëert een nieuw basisproduct dat echt schaars is. Sommigen beweren zelfs dat het één van de meest schaarse dingen in het universum is. Het aanbod kan niet worden opgeblazen, ongeacht de moeite die men doet om meer te creëren.


Slechts twee dingen zijn echt schaars: tijd en bitcoin.


- Saifedean Ammous6



Paradoxaal genoeg ontstaat dit door een kopieermechanisme. Transacties worden verzonden, blokken worden gepropageerd, het gedistribueerde grootboek is - nou ja, je raadt het al - gedistribueerd. Dit zijn allemaal mooie woorden voor kopiëren. Bitcoin kopieert zich zelfs naar zoveel mogelijk computers, door individuele mensen te stimuleren om zelf nodes te draaien en nieuwe blokken te minen.

Al deze replicatie werkt perfect samen in een gezamenlijke inspanning om schaarste te produceren.
In een tijd van overvloed heeft Bitcoin me geleerd wat echte schaarste is.
Replicatie en lokaliteit

Toen hoorde zij een boze stem roepen - het was die van het Konijn - Piet, Piet, waar ben je?

- Lewis Carroll, Alice in Wonderland

Afgezien van de kwantummechanica, is lokaliteit geen probleem in de fysieke wereld. De vraag Waar is X? kan op een zinvolle manier worden beantwoord, ongeacht of X een persoon of een object is. In de digitale wereld is de vraag waar al een lastige, maar niet onmogelijk te beantwoorden. Waar zijn je e-mails eigenlijk? Een slecht antwoord zou zijn de cloud , wat gewoon de computer van iemand anders is. Toch, als je alle opslagapparaten zou willen opsporen waarop je e-mails staan, zou je ze in theorie kunnen lokaliseren.

Bij Bitcoin is de vraag waar heel erg lastig. Waar zijn je bitcoins precies?


Ik opende mijn ogen, keek rond en vroeg de onvermijdelijke, traditionele, jammerlijk afgezaagde postoperatieve vraag: Waar ben ik?


- Daniel Dennett7



Het probleem is tweeledig: ten eerste wordt het gedistribueerde grootboek door volledige replicatie gedistribueerd, wat betekent dat het grootboek overal is. Ten tweede zijn er geen bitcoins. Niet alleen fysiek, maar ook technisch gezien.

Bitcoin houdt een reeks niet-bestede transactie-outputs bij, zonder ooit te moeten verwijzen naar een entiteit die een bitcoin vertegenwoordigt. Het bestaan van een bitcoin wordt afgeleid door te kijken naar de reeks niet-bestede transactie-outputs en door elke vermelding van 100 miljoen basiseenheden een bitcoin te noemen.


Waar is het op dit moment, onderweg? [...] Ten eerste zijn er geen bitcoins. Die zijn er gewoon niet. Ze bestaan niet. Er zijn regels in een grootboek dat wordt gedeeld [...]...

mehr

Autor

GigiV., MichaelÜbersetzung
Hallo, ik ben Gigi.

Ik ben een bitcoiner en software engineer, die woorden en code schrijft voor Bitcoin. Mijn eerste boek, 21 Lessen, is een van de meest aanbevolen boeken onder bitcoiners. Ik lanceerde verschillende projecten in de bitcoin-wereld en werk momenteel aan mijn tweede boek, 21 Ways. Mijn belangrijkste focus ligt op privacy, veiligheid, vrije software en onderwijs.

Tenzij anders vermeld, wordt al mijn schrijven gepubliceerd onder een permissieve creative commons licentie. Remixen en vertalingen worden op prijs gesteld.